2045a59368c31987c7a6492bf44ed982Sinds 2009 gebruik ik Twitter. Om te delen, om gesprekken te voeren met mensen die je anders niet zou tegenkomen en om op de hoogte te blijven van wat anderen doen. Een geweldig sociaal medium wat mij al veel moois heeft opgeleverd.

Vluchtigheid
Twitter is echter ook vaak kort, snel en vluchtig. Daarom is Twitter in mijn ogen een mooie afspiegeling van de huidige westerse maatschappij. Alles gaat snel, sneller snelst. In die razend snelle maatschappij is het goed om af en toe bewust stil te staan bij mooie momenten in het leven. Grote mijlpalen zoals bijvoorbeeld het afronden van een studie, een nieuwe baan of een nieuw leven wat op de wereld wordt gezet. Maar ook de kleine geluksmomenten doen er toe. Een kat die je een kopje komt geven, een bejaard stelletje wat samen hand in hand over straat schuifelt of de zon die ineens prachtig over het landschap schijnt. Al deze momenten maken het leven mooi en maken het leven waard om geleefd te worden: #vierhetleven moment noem ik ze altijd. De hashtag #vierhetleven gebruik ik bij Twitter regelmatig om dat soort momentjes te illustreren.

Kanker
Het afgelopen jaar was voor mij om meerdere redenen turbulent. De grootste impact had echter wel het ontdekken van nierkanker bij mijn vader in mei 2014 op 64 jarige leeftijd. Een operatie van 6 uur in het AMC in Amsterdam volgde. Tot opluchting van iedereen konden de artsen de tumor helemaal weghalen, iedereen was blij! Er werd echter wel bij verteld dat de kans op uitzaaiingen in de komende jaren aanwezig is en dat mijn vader de meest agressieve vorm van nierkanker had. Ach, dachten wij, dat gaat nog jaren goed!

B377y0KCQAA7ne9Na die spannende periode kwam steeds vaker het gevoel om iets met de #vierhetleven moment te doen. Het is een kloteziekte (!) maar je wordt door deze ziekte wel met je neus op de feiten gedrukt. Je moet bewust genieten van de momenten die het leven waard maken om geleefd te worden, het kan zomaar over zijn.

Deze week kwamen we weer in het AMC voor de uitslag van de 2 maandelijkse CT-scan. Het was voor mij direct duidelijk toen we de kamer van de arts binnenkwamen en ik haar gezicht zag. De nierkanker is uitgezaaid en zit nu in een lymfeklier tussen de longen en de aorta. Chemo en bestraling hebben geen effect op deze kanker en vanwege de plek is het niet te opereren. Een hard gelag..

 

#Vierhetleven
Het deed mij des te meer realiseren dat je moet genieten van het leven. We vergeten soms het leven te vieren terwijl het leven gevierd mag worden. Iets wat mijn vader zich misschien helaas te laat heeft gerealiseerd. Als ode aan mijn vader en ter inspiratie voor iedereen die het wil lezen ben ik met dit initiatief gestart.

Samen met een aantal medeschrijvers gaan we in 2015 elke dag een #vierhetleven moment beschrijven. Voor ons en voor iedereen die het wil lezen. Grote momenten en kleine momenten want allemaal doen ze er toe. Inspirerend, grappig, ontroerend of mooi. Maar bovenal dagelijks een kort moment om onszelf er aan te herinneren hoe mooi het leven is.

Met elkaar kunnen we met deze delen van deze #vierhetleven momenten zorgen voor een dosis positieve inspiratie. Doe jij ook mee?

Gertjan de Gans

Waarom #Vierhetleven?