Een druilerige zaterdagochtend eind december vlak voor de kerstdagen. De kerstdagen die bij velen vrolijkheid oproept. En terecht, het zijn bij uitstek de dagen dat je bewust geniet van de mensen die dicht om je heen staan. Wat dat betreft absoluut dagen met veel #vierhetleven momenten. En toch is vandaag voor mij ook verdrietig. Want straks wordt weer iemand begraven die als gevolg van deze ontzettende Kl*te ziekte met hoofdletter K is overleden. Een krachtige vrolijke en drukke vrouw die altijd voor iedereen klaarstond. Een vrouw die hield van het leven, en het leven hield van haar. Met recht een hard gelag..

Thé Lau
Het doet me denken aan de documentaire die ik gisteren zag over Thé Lau, de zanger van de band The Scene. Ook Thé Lau is getroffen door deze ziekte. En ook hij weet dat hij daaraan gaat overlijden. Op het moment dat deze documentaire wordt uitgezonden is de deadline die hij van de artsen had gekregen al voorbij. Tegen Giel Beelen op 3FM zei hij hierover: “Deze week heb ik mijn deadline in ieder geval overleefd. Ik voel me nog springlevend.”

Levensvreugde
De documentaire is een absolute aanrader om te kijken. Het gaat niet over Kanker, maar het gaat over het leven vieren. Juist de levensvreugde die Thé Lau uitstraalt staat centraal. Het is een prachtige compilatie van zijn leven waarin rake en zeer ontroerende dingen werden gezegd, door onder meer zijn bandleden en Paskal Jakobsen van Bløf. Paskal Jacobson refereert daarbij mooi aan een zin uit een van de liedjes van Thé Lau:

“Wees niet bang want de grap is zwart en groot, wij zijn meer bang van de liefde dan we bang zijn van de dood”

De dood maakt schoon
Een ander prachtig moment is wanneer de zonen (Max en Thomas) van Thé Lau worden geïnterviewd. Thomas vat prachtig samen waar het in het leven om gaat:

“De dood maakt eigenlijk soort van schoon. Het haalt weg wat vies is, en laat over wat mooi is.”

De documentaire kun je kijken als je op deze link klikt. Nogmaals, echt een aanrader 🙂

Daarnaast heeft Vincent Bijlo een prachtig stukje geschreven over Thé Lau, de dood en het Vieren van het leven. Dit kun je hier lezen. Tot slot, ter inspiratie een van de klassiekers van The Scene en van Thé Lau. Want zoals Vincent Bijlo het zo mooi zegt: “Leve Thé Lau, leve The Scene, leve het leven en leve de dood. Iedereen is van de wereld, de wereld is van iedereen.”

Thé Lau – Leve het leven