“Weduwe van thrillerauteur Stieg Larsson blijft ondanks miljoenenwinst berooid achter.”

Deze krantenkop sierde het Algemeen Dagblad een paar jaar geleden. Het gaat over de schrijver Stieg Larsson, bekend van zijn millennium trilogie, en zijn vriendin Eva Gabrielsson. Zij woonden al 32 jaar ongehuwd samen in Zweden toen Larsson in 2005 plotseling overleed aan een hartaanval.  Ze waren nooit getrouwd en Larsson had geen testament.

50 miljoen euro
Van de erfenis van Larsson (vijftig miljoen euro!) heeft Gabrielsson niets terug gezien. De familie van Larsson heeft haar altijd erkend als vrouw van Larsson maar toen bleek dat de nalatenschap zoveel waard was hebben zij geen woord meer tegen haar gezegd. Gabrielsson had wettelijk gezien geen poot om op te staan en bleef daardoor berooid achter.

Bovenstaande voorbeeld is een voorbeeld uit Zweden maar had net zo goed in Nederland kunnen gebeuren. Het maakt niet uit hoe lang je samenwoont met iemand. Als je uit elkaar gaat of een van de twee overlijdt kan dat tot nare situatie leiden!

Slecht geregeld
Ongehuwd samenwonen in Nederland is erg populair. Op dit moment woont één op de vijf stellen ongehuwd samen. De verwachting is dat dit in 2050 is toegenomen tot één op de drie stellen. Op het moment dat je ongehuwd samenwoont is er, net als in Zweden, geen wet die iets voor jullie regelt. Veel stellen weten dit niet (net als in het voorbeeld) en regelen niets. Recent onderzoek toont aan dat met name vrouwen hierdoor financieel de dupe zijn als de relatie eindigt.

Zelf actie ondernemen
Samenwonen brengt dus niet automatisch rechten en plichten met zich mee zoals bijvoorbeeld het huwelijk. Als je samen afspraken wilt maken over wie waar recht op heeft bij het einde van jullie relatie dat moet je dat zelf actief met elkaar afspreken. Dit wordt gedaan in een samenlevingsovereenkomst.

Veranderende omstandigheden
Ook als je een eenmaal een samenlevingscontract hebt en er veranderen dingen in je persoonlijke situatie, dan is het goed om met een specialist te overleggen of de gemaakte afspraken nog voldoen. Bijvoorbeeld als jullie kinderen krijgen, een van jullie minder gaat werken of een eigen bedrijf is gestart.

Erfenis
Naast een samenlevingscontract is het vaak ook verstandig om een testament te maken als je wilt dat jullie van elkaar erven. Als je dit niet doet, dan is de kans dat je berooid achterblijft zoals de vriendin van Stieg Larsson groot.

Hulp
De gevolgen van ongehuwd samenleven kunnen dus heel groot zijn. Ondanks de mogelijke nare gevolgen zijn er heel veel stellen die ongehuwd samenleven zonder iets te regelen. Daarom zal ik de komende tijd een serie blogs schrijven met meer informatie over wat de gevolgen zijn als je niets regelt en welke mogelijkheden er zijn om het wel goed te regelen. Ga je samenwonen en wil je weten waar je aan toe bent? Bestel dan hier mijn boek.

Samenwonen? Regel de juridische en financiële gevolgen!
Getagd op: