Het notariaat is een bijzondere markt. Tot 1999 waren de tarieven vast. Je betaalde bij elke notaris hetzelfde bedrag voor zijn of haar diensten. Internet stond in de jaren 90 nog in de kinderschoenen dus je ging meestal naar de notaris die het dichtste bij zat. Simpel, overzichtelijk maar vrij duur. Sinds 1999 mag elke notaris met zijn prijzen doen wat hij of zij wil. De tarieven werden vrijgegeven en het notariaat werd een vrije markt.

Markt in ontwikkeling
Toch  is het notariaat pas de laatste 5 tot 10 jaar echt aan het veranderen. Sinds de huizencrisis uitbrak in 2008 komen consumenten namelijk niet meer zomaar naar de notaris. “Notarissen kunnen niet meer wachten totdat het grind knerpt” is een veelgehoorde uitspraak.

En het is waar. Notariskantoren moeten gaan nadenken over hoe zij klanten naar hun kantoor kunnen laten komen. Ze moeten moeite gaan doen voor hun klanten in plaats van dat klanten moeite doen voor hen. Ze moeten investeren in hun (potentiele) klanten. En dat is maar wat lastig.

Digitalisering
En toen kwam daar ook nog eens de invloed van internet en digitalisering. De notaris moet niet alleen wennen aan het feit dat hij moet ondernemen maar ook nog eens omgaan met alle nieuwe (digitale) ontwikklingen. Das wel heel heftig. En gevaarlijk ook dat internet. Toen internet er niet was ging het werk prima. Overbodig dus. Of toch niet?

Want mobiele telefoons hadden we ook niet nodig. We hadden immers allemaal thuis een telefoon. Toch?

Legal Tech
Terwijl de KNB een Notaris 2.0 beleidsvisie heeft geschreven voor de komende 5 (!) jaar schieten de nieuwe online juridische initiatieven als paddestoelen uit de grond. Legal Tech is hot! Dat bewijzen Jeroen Zweers en Jelle van Veenen met hun Legal Tech meetups en de daarbij behoren Legal Tech Startup Awards, in samenwerking met Pleit en de ING (waar Vraag de Notaris ook voor genomineerd was overigens 😉 ).  De meetups zijn een aanrader om naartoe te gaan als je serieus nadenkt over je toekomst als notaris, advocaat of jurist. Schrijf je hier in!

Legal Tech staat nog maar aan het begin. Het dwingt de traditionele beroepsgroepen (advocatuur, notariaat) om mee te gaan met nieuwe ontwikkeling of af te haken. De keuze is aan jou als professionele dienstverlener. Een voorbeeld? Een 18 jarige Britse tiener heeft een robotadvocaat gemaakt, die gebruikers zelf vragen stel en op basis daarvan automatisch een brief opstelt. Het is geen ver van je bed show meer maar het is hier en nu.

Mindset
Ik schreef eerder al over innovatie in het notariaat. Je hebt twee keuzes, meedoen of afhaken. De keuze is aan jou als ondernemer. De wereld is veranderd!

Houd je je vast aan de bestaande structuren die gebaseerd zijn op de oude realiteit of sta je open voor verandering en probeer je je aan te passen aan de nieuwe realiteit? Een nieuwe realiteit met dat door sommige zo gevreesde internet. Met digitalisering en grote(re) invloed van techniek. Maar vooral met een veranderde klant. Een klant met andere behoeftes, andere normen en waarden en andere eisen.

Change is here
De ontwikkelingen gaan sneller en sneller. Change is coming klopt eigenlijk niet. Change is here and it is here to stay. Verandering is er al. Laat je geen zand in je ogen strooien doordat de woningmarkt aantrekt en de klanten weer meer naar je kantoor toekomen. Durf na te denken over de toekomst van je beroep en durf te veranderen. Als jij het niet doet, doet iemand anders het wel.

Notaris in 2016: Change is coming