Voor samenwonen bestaat in Nederland geen wettelijke regeling. Dit betekent dat er geen rechten en plichten in de wet zijn vastgelegd als je gaat samenwonen.

Beide partners houden hun eigen inkomen en de ene partner kan niet worden aangesproken voor schulden van de ander.  Ook als bijvoorbeeld de ene partner minder gaat werken om voor de kinderen te zorgen dan heeft hij/zij geen recht op inkomen van de andere partner. Kortom, je hebt geen rechten ten opzichte van elkaar maar ook geen plichten.

Voorbeeld
Sandra en Johannes wonen al 18 jaar ongehuwd samen in Amsterdam in het huis van Johannes. Johannes is wiskundige en verdient ieder jaar miljoenen door online poker te spelen. Omdat Johannes zoveel verdient hoeft Sandra niet te werken.

 In 2010 overlijdt Johannes plotseling in zijn slaap aan een hartaanval. Johannes had geen samenlevingscontract en geen testament gemaakt waardoor de miljoenen die hij heeft verdiend met poker niet naar Sandra gaan maar naar zijn ouders en broers/zussen. Sandra heeft nergens recht, blijft met niets achter en moet ook nog eens het huis uit.

Samenlevingscontract
Om te voorkomen dat je berooid achterblijft zoals Sandra in het voorbeeld kun je in Nederland een samenlevingscontract en testamenten maken. Met een samenlevingscontract zorg je beter voor elkaar. Hierin kun je afspraken maken over pensioen, jullie (gezamenlijke) spullen en over het wel of niet delen van inkomen. Met het samenlevingscontract maak je afspraken voor de tijd dat jullie samenwonen, dus tot het moment dat een van jullie overlijdt of jullie uit elkaar gaan.

Testamenten
Om jullie situatie helemaal goed te regelen is het goed om naast het samenlevingscontract ook beide een testament te maken. Zonder testament had Sandra uit het voorbeeld geen recht gehad om de miljoenen die Johannes heeft verdiend. Met het testament regel je dat je elkaars erfgenamen bent zodat de partner die overblijft goed verzorgd achterblijft.

Huisje boompje regeltje
Wil je meer weten over wat precies de gevolgen zijn en wat je kunt regelen? Dat kan! Ik heb een boekje geschreven waarin de basis staat beschreven: huisje boompje regeltje. Geschreven in normale mensentaal die iedereen begrijpt en met veel voorbeelden en oplossingen.

Je leest in het boekje wat de gevolgen van samenwonen zijn als je niets regelt. Maar je leest vooral hoe je het wel goed kunt regelen samen. Voor elkaar en voor je kinderen.

Kortom, een handig boekje waar alle basiszaken in staan. Deze kun je hier bestellen voor maar 15,95 euro inclusief BTW verzendkosten of stuur mij een email en dan signeer ik hem 😉