De wereld staat niet stil. Inmiddels kunnen we niet meer zonder onze smartphone, iets wat 10 jaar geleden nog nauwelijks bestond. Steeds meer apparaten gaan zelf nadenken en nemen ons werk uit handen. We zijn gewend geraakt aan de komst van zelfrijdende auto’s en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Al deze trends veranderen de maatschappij waarin wij leven en de werkomgeving waarin wij werken. En deze veranderingen gaan ook niet aan uw notariskantoor voorbij. Ook u krijgt meer en meer te maken met de gevolgen van digitalisering en automatisering. Internet, blockchain, kunstmatige intelligentie enzovoort enzovoort. Zorgen deze ontwikkelingen voor de ondergang van het vak notaris en de rol die de notaris speelt?

Kijk en leer
Om antwoord te kunnen geven op die vraag is het goed om verder te kijken dan de eigen grenzen van het notariaat. Het notariaat is niet de eerste branche die te maken krijgt met digitalisering en automatisering. Hoe was dit voor andere branches die hiermee te maken kregen? Waar liepen zij tegenaan? Betekende dit het einde van hun vak of konden zij zich opnieuw uitvinden?

Muziekindustrie
Een branche die al eerder werd geconfronteerd met de komst van nieuwe technologie is de muziekbranche. Net als het notariaat is de muziekindustrie een branche die al eeuwen bestaat maar met de komst van het internet werd ook het illegaal downloaden van muziek (Napster, Torrent sites, peer2peer) populair. Steeds minder mensen kochten cd’s en in plaats daar van downloadden zij hun muziek illegaal via internet. De grootste inkomstenbron van platenmaatschappijen stond op de tocht.

Dit was de start van een grote transitie in de muziekindustrie. Met Apple’s iTunes en later Spotify is de muziekwereld radicaal veranderd. Van analoge verkoop -CD’s, platen e.d. – naar digitale verkoop (iTunes e.d.) en van bezit – analoog en digitaal – naar toegang (Youtube, Spotify e.d.).

Maar terwijl hun grootste bron van inkomsten daalde, bestaan platenmaatschappijen vandaag de dag  nog steeds. Vele van hen hebben succesvol de transitie gemaakt en zich aangepast aan de nieuwe realiteit. Hoe hebben zij dit gedaan?

Dit en meer komt u te weten als u naar onze sessie op PLEIT2018 komt. Wij hebben Fulco Polderman van Warner Music uitgenodigd om zijn ervaringen met ons te delen. Fulco is Head of Brand Strategy bij de Warner Music Group en heeft al meer dan tien jaar ervaring in de muziekindustrie. In deze hoedanigheid heeft hij dit proces van dichtbij meegemaakt en aan mee meegewerkt.

Onder de noemer ‘De notaris is dood, lang leve de notaris’ neemt Fulco u mee in zijn ervaringen. Hoe zijn zij bij Sony en Warner omgegaan met deze uitdagingen en hoe hebben zij zichzelf opnieuw uitgevonden. Een inspirerend verhaal dat stof geeft tot nadenken over uw eigen vak.

Sterft het beroep notaris uit? 
Om terug te komen op de vraag uit de inleiding. Zorgen alle (technologische) ontwikkelingen voor de ondergang van het beroep notaris en de rol die de notaris speelt?

Nee. Als u digitalisering en automatisering omarmt en de kansen ziet die deze veranderingen met zich meebrengt, dan wacht u als notaris een zonnige en kleurrijke toekomst.

Op PLEIT2018 praten wij tijdens en na onze sessie graag met u verder over deze toekomst. Wilt u niet wachten of kunt u onverhoopt 5 juni niet komen (u kunt zich hier nog inschrijven), u kunt mij altijd mailen op gertjan@devoon.nl.

Gertjan de Gans
PLEIT2018
PLEIT is dé kennisdag over ICT voor de Juridische Praktijk en wordt dit jaar georganiseerd op 5 juni in De Fabrique in Utrecht. Tijdens PLEIT wordt u volledig bijgepraat over de laatste ontwikkelingen, trends in digitalisering en de impact van nieuwe wet- en regelgeving op uw kantoor en uw ICT omgeving. In één dag bent u op de hoogte van alle relevante ontwikkelingen die invloed hebben op uw vakgebied.

De notaris is dood, lang leve de notaris